Woon gezonder, voorkom
verspilling: ventileer!

Scroll

Wist u dat de luchtkwaliteit in huis gemiddeld 10 keer slechter is dan de kwaliteit van buitenlucht? Maar verluchten alleen volstaat niet voor een gezonde en energiezuinige woning. Daarvoor moet u die continu en gecontroleerd ventileren.

 

Ventilatie en EPB

De wetgeving rond ventilatie zit vervat in het EPB-verhaal (Energieprestatie en Binnenklimaat). EPB wil energieverspilling zoveel mogelijk voorkomen. Concreet moet volgens de EPB elke woning voorzien zijn van een ventilatiesysteem dat in staat is 3,6m³ lucht per uur per vierkante meter vloeroppervlak toe of af te voeren. Dat systeem is zelf te kiezen en moet niet per se mechanisch zijn, hoewel dit omwille van de vele voordelen wel sterk wordt aangeraden. U hebt met andere woorden de keuze tussen systeem A (natuurlijke toevoer én afvoer), B (mechanische toevoer, natuurlijke afvoer), C (natuurlijke toevoer, mechanische afvoer) of D (mechanische toevoer en afvoer).

Verplichtingen bij renovatie en nieuwbouw

Bij nieuwbouw, aanbouw en ingrijpende energetische renovatie moét u een volledig ventilatiesysteem voorzien: droge ruimtes (woonkamer, slaapkamer, …) moeten voor de toevoer van verse lucht minstens uitgerust zijn met raamventilatie, een toevoerrooster in de buitenmuur of een toevoeropening voor mechanische ventilatie. In tussenruimtes zoals de hal moet u roosters in de binnendeuren of binnenmuren hebben, of anders moet er een spleet van minstens 1 centimeter onder de binnendeuren zijn. Natte ruimtes (zoals badkamer, berging, keuken, wasplaats, …) moeten dan weer een afvoerkanaal hebben dat is aangesloten op mechanische ventilatie.

Hoe zit het met ‘gewone’ renovaties?

Bij ‘gewone’ renovaties hoeft u enkel aan de minimale ventilatie-eisen te voldoen en is het plaatsen van een ventilatiesysteem niet verplicht. Toch is een ventilatiesysteem altijd een goed idee. Niet alleen omwille van een gezonder binnenklimaat, u bespaart ook op de energiefactuur. Bovendien kut u renovatiepremies ontvangen voor het installeren van ventilatie.

Professioneel ventileren met Aservis

Werk dus best samen met een professionele installateur zoals Aservis. Door met Aservis in zee te gaan bent u zeker dat uw ventilatie in alle opzichten beantwoordt aan de ventilatienormen en vermijdt u boetes van het VEA (Vlaams Energieagentschap). Maar u optimaliseert vooral uw woonkwaliteit aanzienlijk dankzij een gezond(er) binnenklimaat.

 

 

 

Kom in contact

Nieuwsgierig naar wat
wij voor uw project
kunnen betekenen?