Wat is thermische zonne-energie?

Scroll

Een systeem op zonne-energie gebruikt middels thermische zonnepanelen de straling van de zon om warmte te produceren. Deze zonnepanelen mogen niet verward worden met panelen die energie halen uit zonlicht (fotovoltaïsche zonnepanelen).

 

Thermische zonne-energie voor de ondersteuning van uw verwarming

Naast de bereiding van sanitair warm water kan de vloeistof die in de panelen wordt verwarmd ook worden gebruikt ter ondersteuning van de verwarming. Dankzij dit systeem kunt u besparen, aangezien de traditionele verwarmingsketel door de ondersteuning met zonne-energie zelfs bij gematigde temperaturen vaak uitgeschakeld blijft.

Hoe werkt thermische zonne-energie?

De kern van deze oplossing is een zonneboiler gecombineerd met bijvoorbeeld een warmwatermodule. Als er voldoende zonnestraling is, verwarmt de vloeistof uit de zonnepanelen het water in de zonneboiler via een warmtewisselaar. Wanneer de temperatuur in de zonneboiler afneemt, bijvoorbeeld omdat u in bad bent geweest of lang hebt gedoucht, en er is geen zonne-energie beschikbaar, wordt de verwarmingseenheid via het tweede circuit ingeschakeld om het water in de zonneboiler te verwarmen

Hoe werkt een systeem op thermische zonne-energie?

Een systeem op thermische zonne-energie werkt in principe als een donkere tuinslang die in de zon ligt. Het oppervlak van de slang absorbeert het zonlicht en met name de warmtestraling, waardoor het water in de slang wordt verwarmd. Een zonneboiler werkt als volgt:

  1. De thermische zonnepanelen absorberen het zonlicht via een absorbeerder (of zonnecollector). Hierin wordt een speciale warmtedragende vloeistof opgewarmd.
  2. Een pomp transporteert deze vloeistof naar de warmtewisselaar in de zonneboiler.
  3. Daar wordt de zonne-energie overgedragen aan het water in de zonneboiler.
  4. Als er onvoldoende zonnestraling is om het water te verwarmen, wordt het sanitair water in de zonneboiler door een traditioneel verwarmingssysteem tot de gewenste temperatuur opgewarmd.

Besparing: zonneboiler levert circa 60 procent energie van het warmwater.

Afhankelijk van het jaarlijkse gemiddelde rendement levert een thermische zonneboiler circa 60 procent van de energie die nodig is om aan de productie van sanitair warm water te voldoen wat een mooie besparing oplevert op de energiefactuur.

De voordelen van een systeem op thermische zonne-energie

  • Zonne-energie is gratis
  • Geen CO2-uitstoot tijdens gebruik
  • Tot 60% minder energie voor de productie van warm water en 35% voor het ondersteunen van verwarming.
  • Lager verbruik fossiele brandstoffen
  • Moderne systemen hebben een hoog rendement, zelfs in de winter
 

 

 

Kom in contact

Nieuwsgierig naar wat
wij voor uw project
kunnen betekenen?